İrtifak hakkı; medeni kanuna göre ‘Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına mecbur kılar.’ şeklinde tanımlanmıştır.
A) YAPILIŞ AMACI
Talebe konu parselin yola cephesi yok ise; yola ulaşım için yol ile konu parsel arasında kalan komşu parsel üzerinden irtifak (geçit) hakkı kurulması gibi amaçlar için yapılabilir.
B) İSTENİLEN EVRAKLAR
I. Taşınmaz mal malikinin kimlik fotokopisi ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimlik fotokopisi (Kimlik belgelerinde T.C. kimlik numarası bulunması zorunludur),
II. Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işin yapılabilmesi için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimlik fotokopisi
III. Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği fotokopisi, Taşınmaz mal sahibi ölmüş ise talepte bulunan kişinin mirasçı olduğunu gösterir veraset belgesi ve kimlik fotokopisi istenmektedir.
C) İŞLEM SIRASI
Ön sözleşme hazırlanıp karşılıklı olarak imzalanır, Talebin kaydı yapılır, İşlemin maliyeti hesap edilerek ücret alınır ve fatura kesilir, Teknik bilgi belgeler (altlıklar) ilgili kurumdan alınır, Zemin ölçümleri yapılır, Altlık evraklar ile zemin ölçüleri kıyaslanarak sayısallaştırma işlemi gerçekleştirilir, Değişiklik tasarımı hazırlanır, İlgili belediyeden encümen kararı alabilmek için dosya hazırlanır, Encümen kararı alınır, Tescil Bildirimi (değişiklik beyannamesi ) hazırlanır, Dosya kontrol ve onay için Kadastro Müdürlüğüne gönderilir, Onaylı Kadastro dosyası Kadastro müdürlüğünden alınır, talep sahibine telefon ile haber verilir ve dosya talep sahibine teslim edilir.